Energielabel Schiedam

Direct energielabel aanvragen

Zonder gedoe een energielabel aanvragen voor jouw woning in Schiedam? Vanaf 2015 is er een nieuw energielabel voor woningen gelanceerd. Dit keurmerk toont hoeveel energie jouw woning verbruikt en biedt gerichte verbetermogelijkheden om de energierekening verder terug te dringen. Ga je op korte termijn verhuizen en jouw woning verkopen? Dan is een definitief energielabel in Schiedam verplicht. Op Energielabelprijzen.nl bieden wij praktische info over het aanvragen van jouw keurmerk. In aanvulling daarop is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en lees je nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Het is een vereiste bij het verhuren of verkopen van jouw huis.
 • Er zijn 7 categorieën: Energielabel A/B (zeer milieuvriendelijk) t/m F en G (zeer onzuinig).
 • Tot 2020 kon men zelf online een VEL (vereenvoudigd label) bestellen. Sinds 2021 is daar verandering in gekomen.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Schiedam die jouw huis komt bekijken en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het label – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – heeft een prijs van tussen de €115,00 – €445,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Schiedam

Het energielabel vertelt iets over de energiezuinigheid van een woning. Alle Nederlanders met een huis namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Op het moment dat je overgaat tot verkoop of verhuur van je woning, dan is een definitief energielabel verplicht. Sinds 2021 is er een nieuwe manier waarbinnen het label wordt opgesteld (NTA8800). Je moet verplicht een gecertificeerde energieadviseur verzoeken langs te komen. Deze energie-specialist komt langs en analyseert de actuele situatie op energiegebied. De kosten zijn daardoor een stuk hoger. Onderstaand lees je hoe je het voordelig energielabel in Schiedam kunt regelen.

Een energielabel voor je woning aanvragen in 5 stappen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Via het platform centraalregistertechniek.nl bekijk je de beschikbare officiële energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Neem als basis je postcode (3118) om een erkend deskundige in Schiedam te contacteren.

 2. Voorbereiding

  Ga vervolgens verder naar een energie-specialist en stem samen een geschikt moment af. Het is belangrijk dat je alle relevante informatie van de woning paraat hebt. Met name bouwtekeningen, EPC berekeningen en installatietechnische gegevens.

 3. Bezoek van de deskundige

  Deze erkend energiedeskundige bezoekt jou op locatie en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Hij of zij zal ongeveer 2 uur bezig zijn.

 4. Inschrijven van het label

  De EP-adviseur in Schiedam beslist uiteindelijk wat het label moet worden en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Het label via internet bekijken

  Nadat de calculatie is afgerond krijg je een digitaal document (PDF) van het keurmerk met alle kenmerken en concrete energiebesparende maatregelen. Het document is na datum van afgifte 10 jaar geldig en dien je over te dragen aan een geïnteresseerde koper. Via de online omgeving van de overheid (DigiD inlog noodzakelijk) is het ook op te vragen.

Heb jij een particulier energielabel nodig?

Zoek naar energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

De actuele kosten van een energielabel

De onkosten voor een definitief energielabel schommelen tussen de €140,00 en €445,00. In het schema hieronder bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Schiedam. Direct een aanvraag doen? Klik hier om aanbieders in jouw regio te vergelijken. Of bekijk adviseurs in Rotterdam, Barendrecht, Ridderkerk, Alblasserdam en Krimpen aan den IJssel. De offerte prijzen worden berekend middels velerlei zaken.

 1. Type en leeftijd woning (tussenwoning, vrijstaand, appartement, villa, twee-onder-een kap).
 2. Het aantal uur dat de bouwinspecteur bezig zal zijn.
 3. De informatie die voorhanden is (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
WoningM2 woonruimteTarieven
Studio/Appartement50 m2€ 185,00
Tussenwoning130 m2€ 216,00
Geschakeld huis160 m2€ 279,00
Vrijstaand175 m2€ 374,00
Gemiddelde kosten woninglabel Schiedam.

Energieadviseurs in Schiedam vergelijken

Wil jij snel een definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren contacteer je een erkend deskundige energielabel Schiedam. De website om deze vakmannen te treffen is CentraalregisterTechniek.nl. Je kunt vanuit hier doorklikken naar het QBISnl register. In het register doorzoek je officiële inspecteurs (BRL9500). Voor jouw gemak tref je in de tabel hieronder diverse (landelijke) experts waar je gemakkelijk een afspraak kunt maken voor een scherp tarief.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Duurzamer wonen in 4 stappen

Heeft je woning een slecht label, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Met het doorvoeren van slimme energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning verbouwen naar een label A/B/C woning. In de regel begint men altijd met isoleren. Daarmee geef je jouw woning een warme jas en zorg je dat de gewonnen warmte niet zomaar de woning verlaat. In het vervolgtraject wordt het pas interessant om te kijken naar het zelf energie opwekken. Op deze website lees je ook meer over Vereenvoudigd energielabel (VEL).

Advies: Op de informatieve website www.verbeteruwhuis.nl kan je zien – nadat je de kenmerken van jouw woning hebt ingevuld – gerichte verbeteropties voor een beter energielabel. Check de potentiële besparing.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Schiedam

 • Een zuinig huis met een lage energierekening.
 • Verhoogt het comfort van de woning: geen tocht of kou rondom de ramen.
 • Het woninglabel A of B beperkt de CO-2 uitstoot.
 • De woning is interessanter op de woningmarkt.
 • Sommige hypotheekverstrekkers bieden een duurzaamheidskorting.
 • Je kunt gebruik maken van interessante subsidies om een huis te verduurzamen.
 • De energiecoach in Schiedam kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2012 – 2024Warmtepomp/zonneboiler/zonnepanelen voor 100% energieneutraal.
Label B1998 – 2005Duurzaam de woning verwarmen met een warmtepomp.
Label C1984 – 1999HR 107 combiketel, zonnepanelen en HR++ glas.
Label D1976 – 1980Naïsoleren van vloer, gevel en dak.
Label E1970 – 1974Isolatie van vloer, dak en muren + zonnepanelen.
Label F1947 – 1968Grondige isolatie, dubbel glas + HR-ketel.
Label Gt/m 1931Isoleren en verwarmingsketel vervangen.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Vergelijk de experts en regel direct de aanvraag van jouw woninglabel

Isoleren van de woning

Isolatie is met afstand de belangrijkste factor voor een label A of B woning. Dankzij goede isolatie voorkom je dat gewonnen warmte verloren gaat. Zo dalen de stookkosten in de winter en realiseer je meer woonplezier. Waar je moet starten ligt aan de huidige mate van isolatie. Het jaar waarin de woning is neergezet geef inzicht in de vermoedelijke staat. Buren, en zeker ook vorige bewoners, weten vaak ook meer. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek kan de probleempunten goed blootleggen. In de lijst hieronder check je de gemiddelde besparingen voor een gemiddelde eengezinswoning met een hr ketel.

Manier van isolerenInvesteringBesparing GasEnergiebesparing
Dakisolatie€3400 – €5000865 m3€588
Vloerisolatie€1100 – €3400270 m3€184
Spouwmuurisolatie€1050 – €2250920 m3€626
HR++ glas€1650 – €3000470 m3€320
Kosten en baten bij isolatie van kleine woning (60 m2 vloeroppervlakte).

Ventileren

Indien een gebouw al volledig is geïsoleerd, moet je er zorg voor dragen dat de luchtstromen in het pand worden verbeterd. Ventilatie is essentieel voor een aangename leefomgeving. Slim en zuinig ventileren betekent een gezond binnenklimaat, zonder heel erg veel warmteverlies.

 • Zelfregelende roosters: Beperkt automatisch de luchttoevoer bij hogere windsnelheden.
 • Losse ventilatieunit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: warmt de koude lucht die binnenkomt op met de warmte van de afgevoerde lucht.
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken om je huis te verwarmen.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

Het verwarmen van de woning is een kostbare aangelegenheid. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron waardoor je nauwelijks tot geen gas meer nodig hebt. In de volgende lijst bekijk je de meeste populaire optie.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Compact, stil, veilig en zuinig.
 • Een hybride warmtepomp: een duurzame lucht-warmtepomp met CV-ketel ondersteuning.
 • Een all-electric warmtepomp: een volledig stand-alone functionerend systeem op elektriciteit.
 • Zonneboiler: zonnecollectoren verwarmen een gesloten leidingsystemen en de boiler.
 • Infraroodpanelen: ideaal als extra bijverwarming in een schuur of studeerkamer.

Voordelen zonnepanelen

Als je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt weet je in grote lijnen hoeveel stroom er nodig is. Deze energie kan je op een duurzame manier opwekken door te investeren in zonnepanelen. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een systeem van 10 zonnepanelen kost zo’n €4500 en verdien je terug in 8 jaar.
 • Stroom die je niet verbruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Daarvoor krijg je hetzelfde tarief als waarvoor jij het bij de energieleverancier inkoopt.

energielabel-schiedam-3118

Energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een bedrijfspand vanaf 50m2. Deze regel is van toepassing op alle utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, zwembaden, hotels, en publieke panden zoals verzorgingshuizen. Beschikt het gebouw over meer dan 100 m2 ruimte, en dient ten minste 50% als kantoorruimtes? In dat geval moeten deze panden per 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Verder moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen die werkzaam zijn in publieke ruimtes van meer dan 250 m2 het label zo ophangen dat iedereen dit kan zien, zoals in de wachtruimtes / ingang. Je kunt hier ook meer lezen over G energielabel.

 • Bij officiële transactiemomenten van een kantoorpand moet je een officieel energielabel overleggen.
 • Dit is noodzakelijk voor alle bedrijfspanden, winkels, kantoren en horeca gebouwen.
 • Voor industriële bedrijfsruimten geldt er een ontheffing.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (waarbij meer dan 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In publieke panden met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek worden opgehangen.

Meer informatie over het woninglabel in onze FAQ

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel geeft inzicht in het energieverbruik van een woning. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe beter het woninglabel van je huis is. De energie-index loopt van energielabel A of B (laag verbruik) en gaat door tot de slechtste label F/G (ontzettend onzuinig).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, op het moment je een woning in de verkoop of verhuur gaat zetten moet jij duidelijk kunnen maken welk energielabel de woning heeft. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Doe je dit niet, dan kan jij mogelijk een boete van €170 verwachten.

Hoe vraag je een label aan?
Voor een erkend label moet je een vakbekwame energiedeskundige in Schiedam vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Via het platform QBIS.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. Een adviseur zal thuis langskomen en berekent de energieprestatie van de woning. De adviseur rekent alles door, bepaalt het label en voert de registratie door in de het EP-Online systeem. Je ontvangt het document als PDF en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Schiedam).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
De expert onderzoekt het bouwjaar van het huis, woningtype, de grootte en ook naar specifieke zaken als type glas, de manieren van isoleren, type CV-ketel en ventilatiesysteem en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Met deze details wordt gecalculeerd wat de totale energiebehoefte is voor de centrale verwarming van jouw huis en in hoeverre het huis in staat is zichzelf van stroom te voorzien. Daarna wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Hoe duur is een energielabel?
De kosten van een energielabel bedragen zo ongeveer tussen de €105,00 – €435,00. De totale kostprijs hangt af van de omvang van de woning, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en andere technische informatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Schiedam kan jij doorgaans het meest voordelig doen door meerdere adviseurs te gaan vergelijken die actief zijn in en rondom de provincie Zuid-Holland.

Hoe werkt het opvragen van mijn huidige energielabel?
Om dit te bekijken surf je naar het platform energielabel.nl. Kies het type woning en vul de postcode (3118) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Waarschuwing: wordt er een voorlopig energielabel getoond? Dit is geen officieel document en is dus niet bruikbaar voor verkoop of verhuur. Je moet het dus eerst laten omvormen naar een definitief woninglabel. Zoek het snel uit: energielabel huis Schiedam opvragen.

Plaats een reactie