Energielabel De Koog

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in De Koog? Vanaf 2015 heeft elke woning een energielabel. Dit certificaat geeft aan hoeveel energie jouw woning verbruikt en biedt gerichte suggesties om het nog zuiniger te maken. Gaat jouw woning in de verkoop? In dat geval is een definitief energielabel in De Koog verplicht. Op ons energielabel-platform tref je nuttige info over het opvragen, aanvragen of aanpassen van jouw certificaat. Verder is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en tref je hier tips om jouw woning te verduurzamen.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Het is verplicht bij een woningverkoop, verhuurcontract of een nieuwbouwproject.
 • We delen het op in 7 klassen: Energielabel A of B (zuinig) t/m F/G (minder energiezuinig).
 • Tot eind 2020 regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. Vandaag de dag werkt het iets complexer.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in De Koog die de woning ter plaatse opneemt en het label vastlegt.
 • Het keurmerk – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost tegenwoordig tussen de €100,00 & €380,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in De Koog

Het energielabel vertelt iets over het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle Nederlanders met een huis hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Op het moment dat het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, dan moet je een definitief energielabel hebben. Sedert 2021 is er een nieuwe methode waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Daarom moet je een deskundige energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze specialist huur je als het ware in en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Het certificaat is nu wel een stuk duurder geworden. In onderstaand gedeelte vind je precies hoe jij zo’n voordelig energielabel in De Koog aanvraagt.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Zoek een energiedeskundige

  Via centraalregistertechniek.nl vind je alle erkend deskundige energieadviseurs die het energielabel mogen opmaken. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (1796) om een erkend deskundige in De Koog te vergelijken.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Selecteer een energie-specialist en plan een afspraak in. Het is handig als je alle relevante informatie van de woning hebt. Bijvoorbeeld bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Inventarisatie

  De erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment om de kenmerken van je huis vast te stellen. De duur van het bezoek is ongeveer 2 uur.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in De Koog rekent alles door, bepaalt het label en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Het label via internet bekijken

  Na afloop van de inspectie wordt er een PDF toegestuurd van het keurmerk met een toelichting en alle mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen. Het label is 10 jaar geldig en dien je over te dragen verkoop- of verhuur van de woning. Het is ook in te zien (en te downloaden) via MijnOverheid.

Snel en eenvoudig een particulier energielabel regelen?

Vind de beste energieadviseurs en maak gebruik van de aanbieding!

De kosten van een energielabel

De totale investeringen voor een definitief energielabel schommelen tussen de €105,00 en €380,00. In het schema hieronder tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige De Koog. Wil je een concrete prijs? Klik hier om de verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in De Cocksdorp, De Waal, Oudeschild, Den Burg en Huisduinen. De geschatte tarieven kunnen berekend worden d.m.v. verscheidene variabelen.

 1. Categorie woning (villa, tussenwoning, vrijstaand, twee-onder-een kap, appartement).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen of het bestek).
 4. De energiecoach die jij kiest.
Type woningM2 woonruimteOnkosten
Appartement75 m2€ 177,00
Rijtjeswoning120 m2€ 218,00
Hoekwoning140 m2€ 289,00
Losse woning195 m2€ 351,00
Kostenoverzicht woninglabel De Koog.

Deskundige energieadviseurs in De Koog vergelijken

Eenvoudig en snel het definitieve energielabel aanvragen? Om dit te regelen contacteer je een erkend deskundige energielabel De Koog. Het platform om ervaren energiedeskundigen te vergelijken is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. In deze database vergelijk je bekwame deskundigen (BRL9500). Om gebruik te maken van een aanbieding bekijk je in de lijst hieronder diverse (landelijke) experts waar je eenvoudig een woninglabel kunt aanvragen zonder al te veel kosten.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen een duurzame woning

Heeft je woning een slecht label, en wil je de maandelijkse lasten verlagen door de energieprestatie te verbeteren?Door middel van energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis verduurzamen tot een “groen” label (A, B of C). In de regel begint men altijd met isoleren. Daardoor weet je zeker dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. Pas daarna leg je de nadruk op de mogelijkheden voor energieopwekking. Of klik door voor meer informatie over Verplichting energielabel.

Belangrijk: Op de website https://www.verbeteruwhuis.nl bekijk je – na het beantwoorden van wat vragen – gerichte verbeteropties voor een groen energielabel. Check de potentiële besparing.

Het belang van een zuinig energielabel woning De Koog

 • Een energiezuinige woning met een lagere energierekening.
 • Een optimaal binnenklimaat: kieren en tocht worden voorkomen.
 • Een energielabel A of B woning is goed voor het milieu.
 • De waarde van jouw woning neemt toe.
 • Sommige banken verstrekken een rentekorting.
 • De overheid verstrekt royale subsidies om een gebouw duurzaam te maken.
 • De energiecoach in De Koog kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2011 – 2024Laat een 100% elektrische warmtepomp installeren (van gas los).
Label B1998 – 2007Naar label A met warmtepomp en zonnepanelen.
Label C1985 – 2001Focus op muurisolatie en verbeteringen aan het dak.
Label D1971 – 1982Naïsoleren van vloer, gevel en dak.
Label E1965 – 1978Isoleren en verwarmingsketel vervangen en zonnepanelen.
Label F1946 – 1967Een moderne HR-ketel en isoleren.
Label Gt/m 1945Dak-, vloer-, bodem-, en muurisolatie.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Vergelijk experts en vraag het nog deze week aan

Isoleren van de woning

Isolatie is altijd de belangrijkste stap voor een warme en zuinige woning. Door goede woningisolatie toe te passen vermijd je dat de gerealiseerde warmte de woning ontglipt. Hiermee worden de stookkosten een stuk gunstiger en heb je een gezond leefklimaat. Waar je als eerste moet beginnen is vooral afhankelijk van de actuele isolatie die is toegepast. Het bouwjaar zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Vraag ook wat de vorige eigenaar heeft gedaan. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek toont hoe het zit met het warmteverlies van je woning. In de lijst hieronder vind je de doorsnee besparing bij een eengezinswoning met 60 m2 vloeroppervlak met een hr combiketel.

Isolatie optiesPrijsBesparing gas (jaar)Besparing
Dakisolatie€3400 – €54001195 m3€837
Vloerisolatie€1600 – €3300240 m3€168
Spouwmuurisolatie€1000 – €2250930 m3€651
HR++ glas€1650 – €2650480 m3€336
Kosten en opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

Zodra het huis al reeds correct geïsoleerd is, moet de focus liggen op het feit dat er voldoende frisse lucht in de woning komt. Ventilatie is noodzakelijk voor een comfortabele leefomgeving. Slim en zuinig ventileren betekent een gezonde leefomgeving zonder veel energieverlies.

 • Zelfregelend rooster: rooster in ramen of deuren zorgen voor schone lucht.
 • Lokale ventilatie-unit: afzonderlijke ruimte doelgericht ventileren.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: geen last meer van koude luchtstromen door de WTW unit.
 • (Hybride) ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en ondersteunt zodoende de CV-ketel.

Woning gasloos verwarmen

De verwarming in een huis is een kostbare aangelegenheid. Doorgaans wordt hiervoor een HR-ketel op gas gebruikt. Kies voor een duurzaam alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de volgende opsomming staan enkele van deze producten.

 • Moderne HR-combiketel: een veel hoger rendement dan traditionele CV-ketels.
 • Een hybride warmtepomp: werkt op stroom en koppel je aan de CV-ketel.
 • Een all-electric warmtepomp: met dit systeem heb je helemaal geen gas meer nodig.
 • Zonneboiler: zet zonlicht om in warmte voor warm tapwater.
 • Infraroodpanelen: lokaal verwarmen met een gunstig energieverbruik.

Stroom opwekken met zonnepanelen

Wanneer je de nodige isolatiewerkzaamheden hebt getroffen en een nieuwe ketel of warmtepomp hebt geplaatst weet je wat jouw nieuwe stroomverbruik is. De benodigde stroom kan je helemaal zelf genereren door te investeren in zonnepanelen. De nieuwste panelen kunnen wel 40 jaar mee en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten dit om in elektrische energie.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen kost gemiddeld €4900 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 7 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt gaat naar het net (salderen). Over dit stukje stroom krijg je hetzelfde tarief als je betaalt aan jouw leverancier.

energielabel-de-koog-1796

Snel een energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht wanneer er een verkoop- of verhuurcontract wordt opgesteld van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. Deze noodzaak is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als kantoorruimtes, sportgebouwen, hotels, en openbare gebouwen zoals een ziekenhuis. Gaat het om een pand groter dan 100m2, en is daarvan meer dan 50% toegeschreven als kantoorplekken? Op dat moment moet het pand per 2023 ten minste energielabel C hebben. Daarnaast moeten bedrijven die gevestigd zijn in publieke gebouwen van 250m2 of groter dat energielabel in het zicht ophangen, bijvoorbeeld bij de receptie of ingang. Bekijk ook informatie over Vereenvoudigd energielabel.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfspand moet je verplicht een energielabel hebben.
 • Deze verplichting geldt bij bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor bedrijfshallen en opslagruimtes is er een uitzondering gemaakt.
 • Bedrijfsgebouwen die groter zijn dan 100 m2 (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten in 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In grotere publieke ruimtes met een oppervlakte van ten minste 250 m2 moet het label zichtbaar zijn opgehangen voor bezoekers.

Veelgestelde vragen (FAQ) m.b.t. het woninglabel

Wat betekent een energielabel?
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een huis is.de actuele staat en de energieprestatie van een object. Hoe minder energie benodigd is, hoe beter het woninglabel van je huis is. De energie-index loopt van energielabel A & B (duurzaam) tot en met de rode labels F en G (slecht voor het milieu).

Is voor iedereen een energielabel verplicht?
Ja, als je jouw huis gaat verkopen of verhuren moet jij duidelijk kunnen maken welk energielabel de woning heeft. De verkoop/verhuur advertenties (makelaar) moeten dit ook bevatten. Beschik je niet over een label, dan kan je een boete van tenminste €170 krijgen.

Hoe werkt het aanvragen van het label?
Hiervoor moet je een erkend deskundige energiedeskundige in De Koog bij je thuis laten komen voor een inspectie. Door gebruik te maken van QBIS.nl bekijk je snel de energiespecialisten in de buurt. De vakman moet fysiek bij je thuis komen bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Hij of zij komt met een eindoordeel en voert deze ook in de database EP-online in. De dossierstukken krijg je per mail en in Mijn Overheid is het zelf te downloaden (gemeente Texel).

Hoe komt mijn energielabel tot stand?
Een vakman kijkt naar de leeftijd van de woning, woningtype, grootte van de woning en overige onderdelen als kozijnen (hout/kunststof) + ramen, de toegepaste isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en of er bijvoorbeeld duurzame energie wordt gebruikt middels zonnepanelen of een warmtepomp. D.m.v. van deze gegevens wordt vastgesteld wat de benodigde energie capaciteit is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van jouw woning en voor welk % de woning zelfvoorzienend is. Op basis hiervan wordt de labelletter definitief vastgesteld.

Welke tarieven worden gevraagd voor een energielabel?
De tarieven van je energielabel komen uit tussen de €200,00 en €430,00. De totale kostprijs is afhankelijk van het soort woning, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier De Koog kan jij doorgaans het meest voordelig doen door veel energieadviseur te gaan vergelijken die actief zijn in de provincie Noord-Holland.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Daarvoor bezoek je de website www.energielabel.nl. Selecteer je type woning en vul jouw postcode (1796) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je krijgt nu gelijk het huidige label plus de vervaldatum te zien. Waarschuwing: betreft het een voorlopig energielabel? Dit is geen geldig document en mag je dus niet bij een woning overdracht gebruiken. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitief milieulabel. Vind gelijk alle benodigde info: energielabel huis De Koog opvragen.

Plaats een reactie