Energielabel Texel

Direct energielabel aanvragen

Snel een voordelig een energielabel aanvragen voor jouw woning in Texel? Sinds 1 januari 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Dit document indiceert hoeveel energie jouw woning verbruikt en geeft nuttige suggesties om het energieverbruik te verlagen. Wil je jouw huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Texel verplicht. Op onze energielabel-vergelijker bieden wij aanvullende info over het checken en aanvragen van het keurmerk. Tevens bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en tref je hier nuttige informatie hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken.

 • Het energielabel maakt duidelijk wat de huidige staat van de woning is.
 • Het is verplicht bij een woningoverdracht (bijvoorbeeld verkoop of verhuur).
 • We delen het op in 7 niveaus: Energielabel A of B (erg zuinig) t/m F en G (niet duurzaam).
 • In het begin kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Sinds 2021 is daar verandering in gekomen.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Texel die het huis inspecteert en het label bepaalt.
 • Het label – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost tegenwoordig tussen de €105,00 – €380,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Texel

Het energielabel vertelt iets over het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle woningbezitters namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Als jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan moet je een definitief energielabel hebben. Met ingang van 2021 is er een nieuwe methode waarmee wordt gewerkt (NTA8800). Je moet om die reden een erkend deskundige energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze energie-deskundige bezoekt jou op locatie en inspecteert de gehele woning. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. In het volgende overzicht leggen wij stap voor stap uit hoe jij het voordelig energielabel in Texel moet aanvragen.

Snel en voordelig een energielabel aanvragen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Op de website www.centraalregistertechniek.nl vergelijk je alle gecertificeerde energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Neem als basis je postcode (1792) om een erkend deskundige in Texel op te vragen.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Contacteer een specialist en probeer een afspraak in te plannen. Zorg dat je alle benodigde gegevens van het gebouw beschikbaar hebt. Je kunt denken aan bouwtekeningen, EPC berekeningen en andere technische informatie.

 3. Bezoek van de deskundige

  Zo’n erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en neemt de woning op. Je kunt bij deze rondgang aanwezig zijn.

 4. Label registratie

  De EP-adviseur in Texel berekent de energieprestaties en verzorgt de inschrijving in het EP-Online platform.

 5. Inzicht in jouw label

  Nadat de adviseur bij je thuis is geweest krijg jij per mail een PDF van het document inclusief een duidelijke onderbouwing en concrete verbeterpunten. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig en moet je laten zien op het moment dat je gaat verkopen. Door middel van Mijn Overheid kun je de documentatie ook downloaden.

Meer informatie over een particulier energielabel?

Vind de beste energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

Kosten van een energielabel

De prijzen van een definitief energielabel komen uit tussen de €150,00 & €420,00. In het schema hieronder bekijk je de geschatte kosten van een energielabel deskundige Texel. Wil je dit direct regelen? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Bekijk ook adviseurs in Den Helder, Hollands Kroon, Schagen, Langedijk en Opmeer. De offerte tarieven worden berekend middels verschillende factoren.

 1. Hoe groot het huis is (twee-onder-een kap, hoekwoning, tussenwoning, appartement, villa).
 2. Hoeveel tijd de bouwinspecteur nodig denkt te hebben.
 3. De beschikbare documentatie (tekeningen of het bestek).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
Soort woningOppervlaktePrijzen
Studio/Appartement55 m2€ 183,00
Tussenwoning110 m2€ 206,00
Geschakeld huis155 m2€ 273,00
Villa180 m2€ 371,00
Prijzen woninglabel Texel.

Bekwame energieadviseurs in Texel vergelijken

Eenvoudig en snel het definitieve energielabel aanvragen? In dat geval ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Texel. De officiële website om een energieadviseur te zoeken is www.centraalregistertechniek.nl. Daar kan je klikken op de link naar het QBISnl register. Hier kom je in contact met erkend deskundige specialisten (BRL9500). Voor jouw gemak vind jij in onze vergelijker een aantal betrouwbare partijen waar je op een gebruiksvriendelijke manier een afspraak kunt maken tegen een gunstige prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Mijn woning verbeteren

Heb jij een label E, F of G woning, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Door te kiezen voor energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw omturnen tot een label A/B/C woning. In de regel begint men altijd met isoleren. Zodoende realiseer je een setting waarbij de woning niet onnodig warmte laat ontsnappen. In het vervolgtraject wordt het pas interessant om te kijken naar de opties voor energie opwekken. Je kunt hier ook meer vinden over Energielabel aanpassen.

Adviezen: Op de website https://www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – handige verbeteropties voor een beter energielabel. Doe hier de check.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Texel

 • Een milieuvriendelijke woning met een lage energierekening.
 • Een optimale leefomgeving: het hele jaar een aangename temperatuur in huis.
 • Een energielabel A of B woning is goed voor het milieu.
 • Hogere waarde van jouw huis.
 • Rentekorting (duurzaamheidskorting) bij de bank.
 • Er bestaan allerlei subsidies als je investeert in duurzame maatregelen.
 • De energiecoach in Texel kan je hierbij helpen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2009 – 2024Nul-op-de-meter dankzij zonnepanelen en warmtepomp.
Label B2000 – 2004Zonnepanelen laten leggen of een warmtepomp-installatie.
Label C1987 – 2002Triple glas, een HR 107 combiketel en zonnepanelen.
Label D1971 – 1983Laat een scan uitvoeren om isolatieproblemen op te lossen.
Label E1968 – 1977Nieuwe ketel, isolatie en zonnepanelen.
Label F1948 – 1968Dak-, vloer-, bodem-, en muurisolatie.
Label Gt/m 1930Een moderne HR-ketel en isoleren.

Snel het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle adviseurs en regel het binnen 1 week

Isoleren van de woning

Isolatie is van onschatbare waarde voor een duurzame woning. Door de muren, vloer en het dak te isoleren voorkom je dat de warmte in huis naar buiten gaat. Hierdoor dalen de stookkosten in de winter en realiseer je een aangename warme woning. Waar je als eerste moet beginnen heeft te maken met de huidige mate van isolatie. Het bouwjaar van de woning geef inzicht in de vermoedelijke staat. Tip: vraag ook de vorige bewoners wat er eventueel gebeurd is. Een bouwtechnische keuring of speciale warmtescan toont plaatsen waar isolatie ontbreekt. In de lijst hieronder doorzoek je de potentiële besparing voor een gemiddelde eengezinswoning met een standaard hr combiketel.

Isolatie optiesTarievenBesparing gas (jaar)Kostenbesparing
Dakisolatie€3400 – €60001030 m3€659
Vloerisolatie€2000 – €3300425 m3€272
Spouwmuurisolatie€1450 – €2400965 m3€618
HR++ glas€1900 – €2550445 m3€285
Kosten en jaarlijkse opbrengsten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Wanneer het huis al reeds correct geïsoleerd is, moet je er zorg voor dragen dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is noodzakelijk voor een aangenaam wooncomfort. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een optimaal binnenklimaat waarbij er warmte uit de vervuilde lucht wordt teruggewonnen.

 • Winddrukgeregelde roosters: door middel van roosters altijd voldoende frisse lucht.
 • Lokale ventilatie-unit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met WTW-unit: geen last meer van koude luchtstromen door de WTW unit.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

Woning gasloos verwarmen

Het verwarmen van de woning kost in de meeste huizen veel gas. De meeste woningen hebben nog een HR-ketel op gas. Overweeg een groen alternatief die nauwelijks of helemaal geen gas gebruikt. In onderstaande lijst kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: Compact, stil, veilig en zuinig.
 • Een hybride warmtepomp: een samenwerking tussen de CV-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: een stand-alone product dat de woning verwarmt op elektriciteit.
 • Zonneboiler: zet energie van de zon om in warm water.
 • Infraroodpanelen: ideaal als extra bijverwarming in een schuur of studeerkamer.

Kies voor zonnepanelen

Als je aanpassingen hebt doorgevoerd kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. De stroom die je nu nodig hebt kan je helemaal zelf genereren door zonnepanelen te laten installeren. De huidige panelen gaan gemakkelijk 30 jaar of langer mee en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten dit om naar gelijkstroom.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen is beschikbaar vanaf €4700 en verdien je snel terug, vaak al binnen 8,5 jaar.
 • De opgewekte stroom die je niet verbruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Hiervoor krijg je hetzelfde tarief als waarvoor je kWh inkoopt.

energielabel-texel-1792

Aanvraag indienen energielabel voor bedrijfspand

Elke kantoorpand moet een energielabel kunnen overleggen in situaties van verkoop en verhuur van een bedrijfspand vanaf 50m2. Deze noodzaak richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals kantoorgebouwen, sporthallen, retailpanden, en publieke gebouwen zoals ziekenhuizen. Heeft het pand meer dan 100 m2 gebruiksoppervlakte, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorgebouw? Dan moet het gebouw begin 2023 beschikken over een energielabel C. Daarbij moeten winkels en bedrijven die actief zijn in openbare gebouwen met een ruimte van minimaal 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, zoals in de ontvangsthal. Lees ook meer over Energieprestatiecertificaat.

 • Bij de notariële overdracht van een bedrijfsruimte is dit energielabel een dossierstuk.
 • Deze wetgeving is van toepassing voor bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor bedrijfshallen en opslagruimtes geldt er op dit moment geen verplichting.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten vanaf 2023 een milieulabel C of beter hebben.
 • In openbare gebouwen vanaf 250 m2 moet het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek worden opgehangen.

De meest gestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat doet een energielabel?
Het energielabel geeft inzicht in de mate waarin een huis energiezuinig is. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe hoger de score op het woninglabel. De energie-index kent 7 stappen: van energielabel A & B (laag verbruik) en gaat door tot de slechtste label F/G (niet milieuvriendelijk).

Is het aanvragen van een energielabel verplicht?
Ja, op het moment je een woning gaat verkopen of verhuren moet jij duidelijk kunnen maken wat het definitieve energielabel is. Deze details moet je ook tonen in de advertenties (makelaar). Is er geen geregistreerd label, dan is een boete van €170 niet uitgesloten.

Op welke wijze kan ik een label aanvragen?
Hiervoor moet je een deskundige energiedeskundige in Texel langs laten komen. Op www.Qbis.nl zijn alle energiespecialisten te vergelijken. Deze specialist komt bij je thuis en bekijkt de huidige staat van de woning. Hij of zij beslist uiteindelijk wat het label moet worden en registreert deze in de database EP-Online. De definitieve berekeningen ontvang je per mail en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Texel).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
Een adviseur onderzoekt het bouwjaar van het huis, het type gebouw, oppervlakte en belangrijke aspecten zoals ramen en kozijnen, mate van isolatie, de aanwezige ventilatie opties en verwarmingssystemen en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Middels deze documentatie kan worden berekend wat de benodigde energie capaciteit is voor het leveren van warm water en de verwarming van woonunit en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Tenslotte zal de benodigde labelletter met je gedeeld worden.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De prijzen van je energielabel schommelen tussen de €135,00 en €360,00. De prijsindicatie wordt berekend a.d.h.v. het type woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de beschikbare documentatie (tekeningen en facturen van renovaties). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Texel is over het algemeen gunstiger door vele aanbieders onder elkaar te zetten die diensten leveren in de provincie Noord-Holland.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Om dit in te zien surf je naar het platform energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en voer jouw postcode (1792) en het huisnummer in. Je ziet vervolgens direct welk label je hebt. Goed om te weten: krijg je een voorlopig energielabel op je scherm? Dit is geen formeel label en is dus ook niet toegestaan om te gebruiken. Je zult het dus eerst moeten omzetten naar een definitieve status. Zoek het snel uit: energielabel huis Texel opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie