Energielabel Zuidlaren

Direct energielabel aanvragen

Wil je graag een energielabel aanvragen voor jouw woning in Zuidlaren? Per 1 januari 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Dit certificaat laat zien hoe milieuvriendelijk een huis is en biedt belangrijke suggesties om het energieverbruik terug te dringen. Wil je jouw huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Zuidlaren verplicht. Op onze energielabel-vergelijker bieden wij nuttige informatie over het regelen en aanvragen van een keurmerk. Bovendien is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en lees je handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Sinds 1 januari 2015 is het verplicht bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • Er zijn 7 klassen: Energielabel A & B (erg milieuvriendelijk) t/m F & G (hoog energieverbruik).
 • De afgelopen jaren kon je zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Helaas werkt dit nu iets anders.
 • Als woningeigenaar regel je eerst een afspraak met de energieadviseur in Zuidlaren die bij je thuis komt en een label opmaakt.
 • Het informatielabel – inclusief concrete verbeterpunten – heeft een prijs van tussen de €160,00 – €450,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Zuidlaren

Het energielabel vertelt iets over de actuele staat en de energieprestatie van een object. Alle huiseigenaren verkregen in 2015 een voorlopig energielabel van de overheid. Zodra je jouw woning gaat verkopen of verhuren, dan is een definitief energielabel verplicht. Sinds kort is er een nieuwe methode dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Daarom moet je een officiële energieadviseur bij je thuis laten komen. Deze energie-deskundige bezoekt jou op locatie en berekent de energieprestatie van de woning. Het nadeel voor de consument is dat het veel duurder is. In het volgende overzicht vind je precies hoe je zo’n voordelig energielabel in Zuidlaren moet regelen.

Stappenplan: energielabel aanvragen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Middels de database van centraalregistertechniek.nl vind je alle officiële energieadviseurs die een energielabel mogen registreren. Voor relevante lokale resultaten gebruik je jouw postcode (9471) om een erkend deskundige in Zuidlaren op te sporen.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Informeer bij een van de aangesloten adviseurs en plan een afspraak in. Zorg dat je alle actuele details van het gebouw beschikbaar hebt. Bijvoorbeeld bouwtekeningen, EPC-berekeningen en bestekken.

 3. Bezoek van de deskundige

  Een erkend energiedeskundige zal bij je thuis langskomen en bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Wij raden altijd aan om mee te lopen.

 4. Vastleggen van het label

  De EP-adviseur in Zuidlaren rekent alles door, bepaalt het label en voert deze ook in de database EP-online in.

 5. Online label inzien

  Na registratie ontvang je digitaal een PDF van het label met daarin uitleg en de aanbevolen energiebesparende maatregelen. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en moet je ook aanbieden in de situaties waarbij je gaat verhuren of verkopen. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Doorzoek de energieadviseurs en vind de laagste prijs

Kosten definitief energielabel vergelijken

De totale investeringen voor een definitief energielabel liggen tussen de €105,00 en €415,00. In de vergelijker hieronder vind je de huidige kosten van een energielabel deskundige Zuidlaren. Direct een offerte? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Je vind hier ook adviseurs in Schipborg, Annen, Anloo, Gasteren en Anderen. De definitieve prijzen komen tot stand door verschillende variabelen.

 1. Het soort woning (vrijstaand, villa, hoekwoning, tussenwoning, appartement).
 2. Het aantal uren dat de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. Vooraf verkregen inzicht in het huis (tekeningen en EPC-berekeningen).
 4. Het werkgebied & locatie van de energiecoach.
WoningtypeWoonoppervlaktePrijsindicatie
Studio/Appartement50 m2€ 165,00
Rijtjeshuis110 m2€ 200,00
Hoekwoning155 m2€ 288,00
Villa175 m2€ 359,00
Kostenoverzicht woninglabel Zuidlaren.

Toonaangevende energieadviseurs in Zuidlaren vergelijken

Eenvoudig en snel het definitieve energielabel aanvragen? Daarvoor moet je zoeken naar een erkend deskundige energielabel Zuidlaren. De website om deze inspecteur op te zoeken is CentraalregisterTechniek.nl. Je kunt vanuit hier doorklikken naar het QBISnl register. In deze database doorzoek je gecertificeerde inspecteurs (BRL9500). Voor jouw gemak bekijk je in de lijst hieronder diverse (landelijke) experts waar je verrassend eenvoudig een afspraak kunt maken tegen een scherpe prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

In 4 stappen een duurzame woning

Gebruikt jouw huis veel energie, en wil jij graag iets doen aan de energieprestatie? Met slimme energiebesparende maatregelen kan je feitelijk iedere woning optimaliseren naar een huis met label A of B. Aan de basis staat altijd isoleren. Daarmee realiseer je een setting waarbij de woning niet onnodig warmte laat ontsnappen. In het vervolgtraject ga je juist verder in op het opwekken van eigen energie. Op deze website lees je ook meer over Snelste energielabel.

Adviezen: Via het platform Verbeteruwhuis.nl controleer je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – praktische verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

Het gemak van een zuinig energielabel woning Zuidlaren

 • Een “groene” woning met een lagere energierekening.
 • Een prettig wooncomfort: geen tocht of kou rondom de ramen.
 • Een label B- of A woning is goed voor het milieu.
 • Waardevermeerdering van jouw huis.
 • Soms recht op een duurzaamheidskorting bij de bank.
 • De overheid verstrekt forse subsidies voor het verbouwen van een huis.
 • De energiecoach in Zuidlaren kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarPunten van aandacht
Label A2009 – 2022Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.
Label B1997 – 2009Een warmtepomp en/of zonnepanelen laten installeren.
Label C1988 – 2001Triple glas op woon- en slaapkamer + zonnepanelen.
Label D1973 – 1980Kies voor een grondige isolatie van de vloeren.
Label E1965 – 1975Nieuwe ketel, isolatie en zonnepanelen.
Label F1946 – 1970Kruipruimte, muren, dak en vloer isoleren.
Label Gt/m 1944Isolatie van muur, dak, vloer en kruipruimte.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Vind de goedkoopste aanbieder en ontvang nog deze week jouw label

Woning isoleren

Isolatie is altijd de basis van een energiezuinig huis. Door goede woningisolatie toe te passen verhinder je dat de warmte in de woning zomaar verdwijnt. Hierdoor worden de stookkosten een stuk gunstiger en profiteer je van een gezonde leefomgeving. Waar je als eerste moet beginnen ligt aan de Rd-, Rc en lambdawaarde. Het bouwjaar van het huis zegt veel over de eventueel aanwezige isolatie. Vraag ook de vorige bewoners en/of buren. Een bouwtechnische keuring of een thermografische inspectie toont plaatsen waar isolatie ontbreekt. In ons overzicht hieronder spot je de gemiddelde besparingen in het geval van een eengezinswoning met een hr combiketel.

Isolatie keuzeTarievenBesparing (gas)Besparing p/jaar
Dakisolatie€3000 – €5500890 m3€605
Vloerisolatie€1000 – €3900250 m3€170
Spouwmuurisolatie€1000 – €2400820 m3€558
HR++ glas€1950 – €2800460 m3€312,8
Kosten en opbrengsten bij het isoleren van een doorsnee- eengezinswoning.

Ventileren

Op het moment dat je beschikt over een goed geïsoleerde woning, is het aan te raden dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een optimaal leefklimaat waarbij de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht, wordt teruggewonnen.

 • Winddrukgeregelde roosters: rooster in ramen of deuren zorgen voor schone lucht.
 • Lokale ventilatie-unit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met warmteterugwinning: een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator en een warmte terugwin unit (WTW).
 • Ventilatiewarmtepomp i.p.v. ventilatiebox: wint warmte terug uit ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw.

CV-ketel vervangen voor duurzaam alternatief

De centrale verwarming vergt veel energie, met name gas. Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Overweeg een groen alternatief die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. Onderstaand kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Nieuwe HR107 ketel: Efficiënter en sneller je huis verwarmen.
 • Een hybride warmtepomp: eenvoudig te installeren systeem in hybride setting met de CV.
 • Een all-electric warmtepomp: geen ketel meer, uitsluitend een stand-alone pompsysteem.
 • Zonneboiler: maakt gebruik van zonne-energie voor het bereiden van warm water.
 • Infraroodpanelen: ideaal om lokaal warmte af te geven.

Zonnepanelen plaatsen

Nadat je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. De stroom die je nu nodig hebt kan je helemaal zelf genereren door zonnepanelen te laten installeren. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en binnen 5 – 8 jaar heb je ze al terugverdiend.

 • Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen is beschikbaar vanaf €5000 en heb je terugverdiend binnen 8,5 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt gaat naar het net (salderen). Hierover ontvang je hetzelfde tarief als waartegen je de energie afneemt.

energielabel-zuidlaren-9471

Energielabel voor bedrijfspand aanvragen

Het is verplicht voor een kantoorpand om een energielabel te hebben bij verkoop, verhuur en oplevering van bedrijfspanden van 50m2 of groter. Deze noodzaak richt zich op alle soorten utiliteitsgebouwen zoals kantoorruimtes, sportgebouwen, winkelcentrums, en openbare panden zoals een stadion. Is het gebouw groter dan 100m2, en is 50% of meer van deze ruimte geschikt als kantoorplekken? In dit scenario moeten deze panden per 2023 beschikken over een energielabel C. Bovendien moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen die werkzaam zijn in publieke ruimtes met een oppervlakte van ten minste 250 m2 het energielabel duidelijk zichtbaar ophangen, bijvoorbeeld naast de receptie. Bekijk ook informatie over Energielabel check.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van een kantoorgebouw is een energielabel verplicht.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden met een gebruiksoppervlakte van 50 m2.
 • Voor opslagruimtes en loodsen is dit niet van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met 100 vierkante meter aan oppervlakte (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten vanaf 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In grote openbare gebouwen met een oppervlakte van meer dan 250 m² moet elke bezoeker dit label kunnen inzien bij de ingang.

FAQ – Veelgestelde vragen over het woninglabel

Wat is een energielabel?
Het energielabel geeft een beeld van hoe energiezuinig een woning is. Hoe minder energie er nodig is voor het verwarmen van de woning, hoe beter het woninglabel van je huis is. De energie-index loopt van energielabel A/B (maximaal milieuvriendelijk) en gaat door tot de rode labels F en G (vervuilend).

Is het energielabel verplicht?
Ja, in de situatie waarin je het huis zal gaan verhuren of verkopen dan moet je laten zien wat het definitieve energielabel is. Je moet het ook meenemen in de advertentie (makelaar). Doe je dit niet, dan kan jij mogelijk een boete van €170 verwachten.

Hoe kan ik zelf een label aanvragen?
Voor een definitief label moet je een gecertificeerde energiedeskundige in Zuidlaren bij je thuis laten komen voor een inspectie. Via qbis.nl kom je gemakkelijk in contact met lokale energiespecialisten. Deze vakman komt bij je thuis en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Deze expert maakt de berekening, bepaalt het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database. Je ontvangt het document als PDF en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente Tynaarlo).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
De inspecteur bekijkt de leeftijd van de woning, het soort gebouw, oppervlakte en ook naar specifieke zaken als wat voor glas er in de ramen zit, de toegepaste isolatie, de ventilatie en verwarming oplossingen in het gebouw en of er zonnepanelen of een warmtepomp aanwezig zijn. Met deze complete analyse kan worden berekend wat de benodigde energie capaciteit is voor het verwarmen en koelen van het appartement en welk deel uit hernieuwbare bronnen komt. Op basis hiervan wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat zijn de kosten van een energielabel?
De prijzen van je energielabel liggen tussen de €115,00 & €365,00. De prijsindicatie hangt af van type woning, de benodigde tijd die de energieadviseur nodig heeft en de hoeveelheid informatie die er is (tekeningen en installatietechnische gegevens). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Zuidlaren kan je doen door velerlei adviseurs te gaan vergelijken die opereren in en rondom de provincie Drenthe.

Hoe kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Om dit in te zien kan je het beste gaan naar energielabel.nl van de overheid. Kies voor huur/koopwoning en voer jouw postcode (9471) en het huisnummer in de zoekbalk in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Let op: krijg je een voorlopig energielabel te zien? Dit is geen officieel document en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je moet deze altijd omzetten naar een definitief label. Bekijk het direct online: energielabel huis Zuidlaren opvragen.

Plaats een reactie