Energielabel Tytsjerk

Direct energielabel aanvragen

Eenvoudig en betaalbaar een energielabel aanvragen voor jouw woning in Tytsjerk? Met ingang van 1 januari 2015 heeft elke woning een energielabel. Het label vertelt hoe zuinig jouw woning is en geeft praktische verbetermogelijkheden om het energieverbruik terug te dringen. Gaat jouw woning in de verkoop? In dat geval is een definitief energielabel in Tytsjerk verplicht. Op deze website lees je actuele informatie over het regelen en aanvragen van een label. In aanvulling daarop bekijk je hier (lokale) energieadviseurs en tref je hier een stappenplan om jouw woning energiezuiniger te maken.

 • Het energielabel geeft aan of een woning veel of weinig energie verbruikt.
 • Het is verplicht bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • We delen het op in 7 categorieën: Energielabel A of B (heel zuinig) t/m F/G (rood, hoog verbruik).
 • Tot 2020 regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. De regelgeving is in 2021 omgegooid.
 • Je plant een afspraak met een energieadviseur in Tytsjerk die jouw hele huis bekijkt en op basis daarvan het label vaststelt.
 • Het informatielabel – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost tegenwoordig tussen de €190,00 – €400,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Tytsjerk

Het energielabel vertelt iets over de mate waarin een huis energiezuinig is. Alle woningen in Nederland ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Op het moment dat het huis opnieuw wordt verkocht of verhuurt, dan moet je een definitief energielabel hebben. Vanaf 2021 is er een nieuwe rekenmethode dat wordt geclassificeerd als NTA8800. Je moet tegenwoordig een deskundige energieadviseur verzoeken langs te komen. Deze energie-deskundige bezoekt jou op locatie en bekijkt precies hoe energiezuinig de woning is. De kosten zijn daardoor een stuk hoger. In het volgende overzicht lees je hoe je een voordelig energielabel in Tytsjerk moet regelen.

5-stappenplan energielabel aanvragen

 1. Bekijk alle energiedeskundigen

  Op www.centraalregistertechniek.nl vind je alle deskundige energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Het beste kun je een postcode gebruiken (9255) om een erkend deskundige in Tytsjerk te traceren.

 2. Zorg voor goede voorbereiding

  Klik op een deskundige en stem samen een geschikt moment af. Zorg dat je zoveel mogelijk informatie van het gebouw beschikbaar hebt. Met name bouwtekeningen en EPC-berekeningen.

 3. Bezoek van de deskundige

  De erkend energiedeskundige komt thuis langs en bekijkt de aanwezige isolatie en de installaties. Deze ronde duurt plusminus 2,5 uur.

 4. Het registreren van een label

  De EP-adviseur in Tytsjerk beslist uiteindelijk wat het label moet worden en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database.

 5. Nieuwe label opvragen

  Als alle werkzaamheden zijn gedaan wordt er een PDF toegestuurd van het certificaat met daarbij de specificaties en adviespunten. De geldigheidsduur van het label is 10 jaar en dien je over te dragen aan een geïnteresseerde koper. Het is ook digitaal in te zien via de berichtenbox van de overheid.

Een particulier energielabel nodig?

Zoek naar energieadviseurs en regel het snel

Kosten definitief energielabel vergelijken

De tarieven van een definitief energielabel schommelen tussen de €110,00 & €450,00. In de vergelijker hieronder tref je de huidige kosten van een energielabel deskundige Tytsjerk. Wil je een concrete prijs? Klik hier om de dienstverleners (in de regio) te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Hurdegaryp, Burgum, Frieschepalen, Siegerswoude en Ureterp. De totale kosten kunnen berekend worden d.m.v. de volgende onderdelen.

 1. Soort woning (villa, twee-onder-een kap, vrijstaand, hoekwoning, appartement).
 2. De hoeveelheid arbeid (in uren) die de bouwinspecteur denkt nodig te hebben.
 3. De reeds aanwezige details van de woning (tekeningen en facturen van renovaties).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
WoningtypeGrootteGeschatte kosten
Appartementje80 m2€ 185,00
Rijtjeshuis105 m2€ 204,00
Geschakeld huis150 m2€ 277,00
Losse woning185 m2€ 374,00
Geschatte kosten woninglabel Tytsjerk.

Deskundige energieadviseurs in Tytsjerk vergelijken

Makkelijk en voordelig zo’n definitief energielabel aanvragen? In dat geval moet je een afspraak maken met een erkend deskundige energielabel Tytsjerk. De website om deze vakmannen te treffen is https://www.centraalregistertechniek.nl. Daar tref je het QBISnl register. Daar staan alle namen en gegevens van gecertificeerde deskundigen (BRL9500). Om snel iets af te spreken check je in het overzicht hierna verschillende (lokale) adviseurs waar je op een gebruiksvriendelijke manier een woninginspectie kunt aanvragen tegen een normale prijs.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je woning verduurzamen in 4 stappen

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Door middel van energiebesparende maatregelen kan je vrijwel elke woning verbeteren tot een label A/B/C woning. Het aanbrengen van de juiste isolatie is het startpunt. Op die manier zorg je ervoor dat het in de winter lekker warm blijft, en in de zomer heerlijk koel. In de volgende stap kijk je pas naar eigen energieopwekking. Of klik door voor meer informatie over Energielabel C.

Adviezen: Via de website van de overheid www.verbeteruwhuis.nl ontdek je – nadat je jouw woning hebt omschreven – gerichte verbeteropties voor een gunstiger energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning Tytsjerk

 • Een zuinig huis met een lagere energierekening.
 • Verhoogt het comfort van de woning: geen koude tocht in de buurt van de ramen.
 • Een energielabel A of B woning hoeft minder te stoken en stoot dus minder uit.
 • Waardevermeerdering van jouw huis.
 • Sommige banken verstrekken een rentekorting.
 • Je kunt profiteren van interessante subsidies om een gebouw duurzaam te maken.
 • De energiecoach in Tytsjerk kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2011 – 2022Met warmtepomp en zonnepanelen een energieneutrale woning.
Label B2002 – 2005Plaatsen van zonnepanelen en/of een warmtepomp.
Label C1984 – 2001HR 107 combiketel, zonnepanelen en HR++ glas.
Label D1973 – 1983Leg de nadruk op goede degelijke vloerisolatie.
Label E1969 – 1974Enkel glas vervangen + isoleren en zonnepanelen.
Label F1949 – 1966Dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie.
Label Gt/m 1928Isoleren van de (spouw) muren, dak en vloer.

Het goedkoopste energielabel voor jouw woning?

Vergelijk adviseurs en regel het binnen een paar dagen

Isolatie van je woning

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een zuinige woning. Dankzij goede isolatie verhinder je dat de warmte je huis weer verlaat. Dankzij isolatie gaan je stookkosten direct omlaag en heb je een aangenaam leefklimaat. Waar je moet beginnen ligt aan de huidige mate van isolatie. De leeftijd van de woning vertelt al veel over de isolatiewaardes. Tip: vraag ook de vorige bewoners wat er eventueel gebeurd is. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek laat zien waar het aan isolatie ontbreekt. In onderstaand schema bekijk je de doorsnee besparing voor een gemiddelde eengezinswoning met een normale hr combiketel.

IsolatieInvesteringBesparing GasBesparing p/jaar
Dakisolatie€3000 – €53001185 m3€758
Vloerisolatie€1100 – €3000335 m3€214
Spouwmuurisolatie€1350 – €2000875 m3€560
HR++ glas€1600 – €2800375 m3€240
Onkosten en opbrengsten bij isolatie eengezinswoning (60 m2).

Ventileren

Zodra een gebouw al volledig is geïsoleerd, is het belangrijk dat frisse lucht via meerdere kanten de woning in kan komen. Ventilatie is belangrijk voor een comfortabel wooncomfort. Slim en zuinig ventileren houdt in een gezond klimaat in huis zonder veel energieverlies.

 • Zelfregelende ventilatieroosters: door middel van roosters altijd voldoende frisse lucht.
 • Lokale ventilatie-unit: slimme keuze bij woningen met natuurlijke ventilatie.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: systeem dat evenveel lucht aan- als afvoert.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: onttrekt warmte aan de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor.

Alternatieven van de CV-ketel

Het verwarmen van een woning vraagt veel energie (en geld). In de meeste huizen vinden we nog een gasgestookte ketel. Kies voor een duurzaam alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. Hieronder bieden we een aantal suggesties.

 • Nieuwe HR107 ketel: een veel hoger rendement dan traditionele CV-ketels.
 • Een hybride warmtepomp: een duurzame lucht-warmtepomp met CV-ketel ondersteuning.
 • Een all-electric warmtepomp: geen ketel meer, uitsluitend een stand-alone pompsysteem.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren op het dak zijn aangesloten op een gesloten leidingsysteem.
 • Infraroodpanelen: ideaal als extra bijverwarming in een schuur of studeerkamer.

Voordelen zonnepanelen

Wanneer je de optimalisatiepunten voor jouw woning hebt aangepakt weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. De benodigde energie kan je op een duurzame manier opwekken door te investeren in zonnepanelen. Zonnepanelen gaan met gemak 25 jaar mee en na gemiddeld 7 jaar zijn ze terugverdiend.

 • Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
 • Een zonnepanelen set met 10 panelen is beschikbaar vanaf €5200 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 6 jaar.
 • De elektriciteit die je niet gebruikt lever je terug aan het elektriciteitsnet (salderen). Voor dit stukje krijg je hetzelfde tarief als waarvoor jij het hebt ingekocht.

energielabel-tytsjerk-9255

Informatie over zakelijke energielabels voor bedrijven

Een geldig energielabel voor je bedrijf is nodig bij verhuur, verkoop en oplevering van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). De noodzaak is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als een kantoor, zwembaden, retailpanden, en publieke panden zoals een bibliotheek. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en wordt 50% of meer gebruikt als kantoorplekken? In dat kader moet het pand per 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Tevens moeten bedrijven die hun vestiging in een publiek toegankelijke ruimte hebben van meer dan 250 m2 dit energielabel zichtbaar tonen, zoals in de ontvangsthal. Op deze website vind je ook alles over Energielabel recreatiewoning.

 • Bij officiële transactiemomenten van kantoorpanden is zo’n energielabel een vereiste.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden, ziekenhuizen, overheidsgebouwen en winkels.
 • Voor bedrijfshallen en opslagruimtes geldt er een ontheffing.
 • Bedrijfsgebouwen met een oppervlakte van meer dan 100m2 (waar 50% of meer gebruikt wordt als kantoor) moeten in 2023 ten minste milieulabel C hebben.
 • In publieke gebouwen van meer dan 250 m2 moet dit label duidelijk in het zicht worden opgehangen.

Vaak gestelde vragen (FAQ) over woninglabels

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel geeft een beeld van de energiezuinigheid van een woning. Hoe minder CO-2 de woning uitstoot, des te groener je woninglabel. De energie-index loopt van energielabel A of B (groen label) en kan oplopen tot de slechtste label F/G (rood, hoog verbruik).

Heb ik verplicht een energielabel nodig?
Ja, als jij een woning in de verkoop of verhuur gaat zetten moet je inzicht bieden in wat de huidige energie staat van de woning is. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Kan je geen geldig label aantonen, dan kun je geconfronteerd worden met een boete van €170,00.

Hoe is het label aan te vragen?
Voor een definitief label moet je een erkend deskundige energiedeskundige in Tytsjerk vragen bij je thuis te komen voor een onderzoek. Via het platform Qbis.nl kan je een energiespecialist zoeken. De vakman komt bij je thuis en doorloopt een lange lijst met punten. Hij of zij berekent de energieprestaties en voert de registratie door in de het EP-Online systeem. Ze versturen dit documenten via de mail en je kunt het vinden in Mijn Overheid (gemeente Tytsjerksteradiel).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
Een specialist kijkt naar het bouwjaar van het huis, het soort woning, grootte van de woning en overige onderdelen als HR ++ glas en kozijnen, hoe de woning geïsoleerd is, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Middels deze documentatie wordt vastgesteld wat de totale energiebehoefte is voor het verwarmen en koelen van jouw woning en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt. Op basis hiervan wordt het vastgestelde labelletter in de database ingeschreven.

Wat is het tarief van een energielabel?
De kosten van een energielabel schommelen tussen de €155,00 en €400,00. De verwachte prijs heeft te maken met het woonoppervlakte, hoeveel tijd de adviseur nodig denkt te hebben en de informatie die voorhanden is (tekeningen en EPC-berekeningen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Tytsjerk is het voordeligst te realiseren door verscheidene energie-inspecteurs te contacteren die actief zijn rondom de provincie Friesland.

Ik wil mijn energielabel opvragen, hoe werkt dat?
Om jouw huidige score te bekijken bezoek je www.energielabel.nl. Selecteer koop- of huurwoning en vul de postcode (9255) en het huisnummer in de zoekbalk in. Je ziet nu meteen het label en de geldigheid. Let op: is het een voorlopig energielabel? Dit telt niet als officieel woninglabel en kan je dus niet gebruiken. Bij verkoop moet je deze dus eerst veranderen in een definitief milieulabel. Krijgt direct inzicht: energielabel huis Tytsjerk opvragen.

Plaats een reactie