Energielabel West Maas en Waal

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in West Maas en Waal? Vanaf 2015 heeft ieder huis een energielabel toegewezen gekregen. Dit milieulabel laat zien hoe zuinig jouw woning is en biedt gerichte mogelijkheden om het energieverbruik te verlagen. Wil je jouw huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in West Maas en Waal verplicht. Op deze website lees je actuele info over het checken en aanvragen van het label. Ook is er ook een overzicht met plaatselijke energieadviseurs en lees je handige tips & tricks bij het verduurzamen van jouw woning.

 • Met een energielabel wordt het duidelijk hoe energiezuinig een huis is.
 • Het is een verplichting bij verkoop, verhuur, maar ook bij oplevering van een nieuwe woning.
 • We delen het op in 7 klassen: Energielabel A/B (groen label) t/m F & G (hoog verbruik).
 • In het begin kon je op basis van een aantal vragen zelf een VEL (vereenvoudigd label) aanvragen. Dit beleid is in 2021 gewijzigd.
 • Je moet nu eerst contact opnemen met een energieadviseur in West Maas en Waal die bij je thuis komt en het label registreert.
 • Het document – inclusief mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen – kost tegenwoordig tussen de €120,00 – €415,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in West Maas en Waal

Een energielabel biedt duidelijkheid over het energiegebruik van een woning of gebouw. Alle mensen met een woning ontvingen in 2015 een voorlopig energielabel. Indien jij de woning gaat verhuren over verkopen, dan is een definitief energielabel verplicht. Vanaf 2021 hanteert de overheid een nieuwe werkwijze die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet nu een bevoegde energieadviseur langs laten komen. Deze energie-vakman zal thuis langskomen en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Het gevolg is dat het wel een stuk duurder is. Hierna leggen wij uit hoe je het voordelig energielabel in West Maas en Waal moet regelen.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Zoek naar een energiedeskundige

  Op www.centraalregistertechniek.nl tref je alle erkend deskundige energieadviseurs die een energielabel mogen vastleggen. Neem als basis je postcode (6659) om een erkend deskundige in West Maas en Waal te contacteren.

 2. Voorbereiding

  Ga vervolgens verder naar een energiedeskundige en probeer een afspraak in te plannen. Het is voor beide partijen waardevol wanneer je zoveel mogelijk gegevens van de woning hebt. Waar vaak om gevraagd wordt zijn bouwtekeningen, EPC-berekeningen, het bestek, documentatie en facturen.

 3. Bezoek op locatie

  Deze erkend energiedeskundige komt langs op het afgesproken moment om de inspectie van de woning te doen. Hij of zij zal ongeveer 2 uur bezig zijn.

 4. Vaststellen van het label

  De EP-adviseur in West Maas en Waal kiest het label en zorgt ervoor dat alles wordt opgenomen in de EP-Online database.

 5. Het label via internet bekijken

  Nadat de calculatie is afgerond ontvang je digitaal een PDF van het keurmerk met een uitgebreide samenvatting en alle mogelijke maatregelen om het energieverbruik te verlagen. Je kunt het 10 jaar blijven gebruiken en dien je over te dragen wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Je kunt het ook te allen tijde opvragen via Mijn Overheid.

Snel en eenvoudig een particulier energielabel regelen?

Bekijk energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

Kosten van een energielabel

De prijzen van een definitief energielabel liggen tussen de €195,00 & €405,00. In het onderstaand overzicht bieden we de gemiddelde kosten van een energielabel deskundige West Maas en Waal. Meteen aan de slag? Klik hier om de beschikbare (regionale) experts te vergelijken. Zoek ook adviseurs in Druten, Beuningen, Wijchen, Gennep en Mook en Middelaar. De totale prijzen wordt bepaald door verschillende zaken.

 1. Het woningtype (twee-onder-een kap, vrijstaand, hoekwoning, tussenwoning, appartement).
 2. De hoeveelheid uur die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen of het bestek).
 4. De energiecoach waar je mee in zee gaat.
Soort woningAantal m2Tariefschatting
Klein appartement65 m2€ 185,00
Tussenwoning100 m2€ 216,00
Geschakeld huis160 m2€ 288,00
Vrijstaand195 m2€ 361,00
Kostenoverzicht woninglabel West Maas en Waal.

Erkend deskundige in West Maas en Waal vergelijken

Eenvoudig en snel een definitief energielabel aanvragen? Om dit te regelen maak je een afspraak met een erkend deskundige energielabel West Maas en Waal. De officiële website om een energieadviseur te zoeken is centraalregisterTechniek.nl. Hier vind je in een link naar het QBISnl register. Hier vind je erkend deskundige inspecteurs (BRL9500). Om het proces in gang te zetten vind je in onze vergelijkingstabel meerdere erkende bureaus waar je direct een afspraak kunt maken en waarbij u direct op de kosten let.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Naar label-B woning in 4 stappen

Heeft jouw huis een hoog energieverbruik, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Met slimme energiebesparende maatregelen kan jij elk gebouw omturnen tot een label A/B/C huis. Het isoleren van een woning nemen we als uitgangspunt. Op die manier realiseer je een setting waarbij er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. Op het moment dat de isolatie goed is ga je aan de slag met de mogelijkheden voor energieopwekking. Of klik door voor meer informatie over Bouwkundige keuring.

Belangrijk: Via het platform Verbeteruwhuis.nl controleer je – nadat je de vragenlijst hebt ingevuld – handige verbeteropties voor een groen energielabel. Doe hier de check.

6 voordelen van een zuinig energielabel woning West Maas en Waal

 • Een zuinig huis en maandelijks lagere energiekosten.
 • Een comfortabel leefklimaat: geen tocht en kou bij de ramen.
 • Een energielabel A of B woning draagt bij aan een beter milieu.
 • Hogere waarde van jouw huis.
 • In sommige gevallen biedt de bank een rentekorting.
 • De regering biedt gunstige subsidies als je kiest voor isolatie en andere duurzame verwarmingsbronnen.
 • De energiecoach in West Maas en Waal kan hierin een adviserende rol spelen.
EnergielabelBouwjaarVerbeterpunten
Label A2011 – 2024Warmtepomp om helemaal van het gas af te gaan.
Label B2001 – 2005Duurzaam de woning verwarmen met een warmtepomp.
Label C1988 – 2002Focus op muurisolatie en verbeteringen aan het dak.
Label D1971 – 1982Verdere isolatie, HR++ glas en HR107 combiketel.
Label E1968 – 1977Isoleren en het plaatsen van dubbel glas / zonnepanelen.
Label F1946 – 1968Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie.
Label Gt/m 1933Kruipruimte, muren, dak en vloer isoleren.

Het goedkoopste energielabel aanvragen?

Vergelijk de experts en vraag het nog deze week aan

Woning isoleren

Alleen met de juiste isolatie realiseer je een milieuvriendelijke woning. Met grondige isolatie voorkom je dat de warmte in jouw woning naar buiten ontsnapt. Daardoor ben je minder kwijt aan stookkosten en geniet je van een prettiger leefklimaat. Waar je moet starten wordt bepaald door de RC-waardes van de woning. Het bouwjaar geeft een aardige indicatie. Informeer ook altijd bij de vorige bewoners hierover. Een bouwtechnische keuring of het maken van warmtebeelden laat de warmtelekken van uw woning zien. In de lijst hieronder check je de potentiële besparing bij een kleinere eengezinswoning (60 m2) met een standaard hr combiketel.

Isolatie optiesKostenBesparing GasBesparing in €
Dakisolatie€3300 – €5200905 m3€661
Vloerisolatie€1800 – €4000320 m3€234
Spouwmuurisolatie€1400 – €2050915 m3€668
HR++ glas€1900 – €2900460 m3€336
Investering en opbrengsten bij isolatie van gemiddelde eengezinswoning (60m2).

Ventileren

Zodra je beschikt over een goed geïsoleerde woning, moet je erop letten dat er ook genoeg frisse lucht in huis is. Ventilatie is cruciaal voor een comfortabele leefomgeving. Slim en zuinig ventileren wil zeggen een prettig binnenklimaat zonder veel energieverlies.

 • Zelfregelende roosters: Reageren slim op de wind en passen daar luchttoevoer op aan.
 • Lokale ventilatie-unit: optimale efficiënte ventilatie van een enkele ruimte.
 • Balansventilatie met warmte terugwin unit: geen last meer van koude luchtstromen door de WTW unit.
 • Ventilatiewarmtepomp met HR:ketel: maakt gebruik van de warme ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

Alternatief voor CV-ketel

Het verwarmen van een woning kost het meeste energie. Veel woning beschikken nog over een gasketel. Kies voor een duurzaam alternatief waarmee je geen of nauwelijks gas nodig hebt om een huis op te warmen. In de volgende lijst kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Moderne HR-combiketel: is efficiënter en verbruikt veel minder gas.
 • Een hybride warmtepomp: duurzaam je woning verwarmen met minder gas.
 • Een all-electric warmtepomp: werkt volledig op stroom waardoor de CV-ketel de deur uit kan.
 • Zonneboiler: de zonnecollectoren zetten energie om in warmte.
 • Infraroodpanelen: ideaal als extra bijverwarming in een schuur of studeerkamer.

Kies voor zonnepanelen

Als je aanpassingen hebt doorgevoerd weet je ongeveer hoeveel stroom je nodig hebt. Deze energie kan je schoon en duurzaam opwekken met behulp van zonnepanelen op je dak. Ze hebben een levensduur van 25 jaar of langer en ze verdienen zich razendsnel terug, vaak al binnen 7 jaar.

 • Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit.
 • Een compleet pakket met 10 zonnepanelen kost om en nabij de €5500 en verdien je terug in gemiddeld 6,5 jaar.
 • Elektriciteit dat je niet zelf gebruikt kan je automatisch aan het net terugleveren (salderen). Over dit stukje stroom ontvang je hetzelfde tarief als jij betaalt aan de leverancier, je streept het dus tegen elkaar weg.

energielabel-west-maas-en-waal-6659

Energielabel bedrijfspanden en gebouwen

Een geldig energielabel voor kantoren is verplicht in situaties van verkoop en verhuur van een zakelijk pand (indien groter dan 50 m2). De regelgeving is opgesteld voor utiliteitsgebouwen als kantoorgebouwen, onderwijsinstellingen, winkelcentrums, en publiek toegankelijke gebouwen zoals een stadion. Is het object meer dan 100m2 groot qua oppervlakte, en wordt dit voor ten minste 50% ingezet als kantoorruimtes? In die situaties moeten deze panden per 2023 wettelijk gezien beschikken over energielabel C. Ook moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen die gevestigd zijn in publieke gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 het label duidelijk zichtbaar ophangen, zoals in de ontvangsthal. Lees ook meer over Energielabel voor bedrijfspand.

 • Bij overdracht of oplevering van een zakelijke ruimte is zo’n energielabel een vereiste.
 • Op dit moment geldt deze verplichting voor bedrijfspanden en ruimtes met een oppervlak van meer dan 50 m2.
 • Voor industriële bedrijfsruimten is hierop een uitzondering van toepassing.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (en waar minimaal 50% als kantoor wordt gebruikt) moeten per 2023 minimaal de beschikking hebben over milieulabel C.
 • In publieke panden vanaf 250 m2 moet het energielabel duidelijk zichtbaar voor het publiek worden opgehangen.

Lees de veelgestelde vragen (FAQ) over het woninglabel

Wat houdt het energielabel in?
Het energielabel geeft inzicht in de actuele staat en de energieprestatie van een object. Hoe minder je hoeft te stoken, hoe beter het woninglabel van je huis is. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A & B (zuinig) tot en met G (erg onzuinig).

Moet ik verplicht een energielabel hebben?
Ja, als je een gebouw in de verkoop of verhuur wil doen moet je aan kunnen tonen wat de huidige energie staat van de woning is. Dit moet ook in de verkoop- of verhuuradvertentie (makelaar) staan. Kan je geen geldig label aantonen, dan zijn boetes van €170 op te leggen door de autoriteit.

Hoe is het label aan te vragen?
Hiervoor moet je een vakbekwame energiedeskundige in West Maas en Waal thuis laten komen. Middels QBIS.nl vind je de beschikbare energiespecialisten. De expert komt langs en analyseert de actuele situatie op energiegebied. Deze specialist berekent het label en voert deze ook in de database EP-online in. Je ontvangt digitaal alle dossiers en middels Mijn Overheid kun je het later downloaden (gemeente West Maas en Waal).

Hoe wordt een definitief energielabel vastgesteld?
De vakman kijkt naar het jaar waarin het huis is gebouwd, het soort gebouw, grootte van de woning en overige onderdelen als type glas, de beschikbare isolatie, op welke manier de woning wordt verwarmd en geventileerd en de investeringen in warmte en energieopwekking (WTW, zonnepanelen etc). Middels deze documentatie kan worden berekend hoeveel gas en elektriciteit nodig is voor de centrale verwarming van jouw huis en in welke mate de woning dit zelf uit hernieuwbare bronnen haalt. Daarna krijg je van de expert de labelletter te horen.

Wat is de prijs van het energielabel?
De tarieven van je energielabel liggen vaak tussen de €180,00 & €370,00. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door type woning, het aantal uren dat de adviseur nodig heeft en de documentatie die je paraat hebt (tekeningen, het bestek, documentatie en facturen). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier West Maas en Waal is over het algemeen gunstiger door een aantal energieadviseur te vergelijken die opereren rondom de provincie Gelderland.

Via welke website kan ik mijn huidige energielabel opvragen?
Hiervoor ga je naar de website www.energielabel.nl. Selecteer of het een koop- of huurwoning is en vul de postcode (6659) en het huisnummer in. Het huidige label wordt nu meteen weergegeven. Waarschuwing: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen officiële status en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je moet dit dus eerst aanpassen naar een definitief label. Ga direct aan de slag: energielabel huis West Maas en Waal opvragen.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie