Energielabel Waverveen

Direct energielabel aanvragen

Gemakkelijk en snel een energielabel aanvragen voor jouw woning in Waverveen? Per 1 januari 2015 heeft elk huis in Nederland een (voorlopig) energielabel. Het label toont hoe energiezuinig jouw huis is en geeft handige verbeterpunten om het te verduurzamen. Ga je je huis verkopen? In dat geval is een definitief energielabel in Waverveen verplicht. Op onze energielabel-vergelijker communiceren wij alle benodigde informatie over de aanvraag van een nieuw keurmerk. Verder is er ruimte om energieadviseurs te vergelijken en kan je aan de slag met handige tips om jouw label te verbeteren.

 • Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning.
 • Het is verplicht bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering).
 • Er zijn 7 labels: Energielabel A & B (maximaal milieuvriendelijk) t/m F/G (zeer onzuinig).
 • Vroeger regelde je een VEL (vereenvoudigd label) zelf via internet. Dit beleid is in 2021 gewijzigd.
 • De woningeigenaar maakt een afspraak met de energieadviseur in Waverveen die de woning komt bekijken en het label vastlegt.
 • Het document – inclusief opties om de woning zuiniger te maken – kost (afhankelijk van het type woning) tussen de €190,00 en €430,00.

energielabel-a-uitleg

Goedkoop energielabel aanvragen in Waverveen

Het energielabel geeft een indicatie van de hoeveelheid energie die nodig is om een woning te verwarmen. Alle woningeigenaar namen in 2015 een eerste voorlopige energielabel in ontvangst. Zodra je jouw huis wilt verhuren of verkopen, is een definitief energielabel noodzakelijk. Vanaf 2021 is er een nieuwe richtlijn die we ook wel kennen als NTA8800. Je moet om die reden een gecertificeerde energieadviseur verzoeken te komen kijken. Deze deskundige komt bij je thuis en bekijkt hoe milieuvriendelijk het huis is. Het gevolg is dat het wel een stuk duurder is. Hierna bekijk je hoe je het voordelig energielabel in Waverveen moet aanvragen.

In 5 stappen een energielabel aanvragen

 1. Informeer naar een energiedeskundige

  Door gebruik te maken van www.centraalregistertechniek.nl doorzoek je alle bekwame energieadviseurs die bevoegd zijn om een energielabel te registreren. Vul je postcode in (3646) om een erkend deskundige in Waverveen te contacteren.

 2. Afspraak en voorbereiding

  Neem contact op met specialist en stem samen een geschikt moment af. Het is handig als je alle essentiële details van de woning paraat hebt. Onder andere bouwtekeningen en EPC-berekeningen.

 3. Het onderzoek

  Een erkend energiedeskundige komt fysiek bij je thuis en doorloopt een lange lijst met punten. Trek er ongeveer 2 uur voor uit.

 4. Registratie van het label

  De EP-adviseur in Waverveen rekent alles door, bepaalt het label en registreert deze in de database EP-Online.

 5. Online label inzien

  Nadat de calculatie is afgerond sturen ze een PDF op van de energie index inclusief een duidelijke onderbouwing en een rapport met adviespunten. Het document heeft een geldigheidsduur van 10 jaar en moet je laten zien wanneer je de woning gaat verhuren of verkopen. Het is ook digitaal in te zien via de berichtenbox van de overheid.

Wil jij een particulier energielabel aanvragen?

Bekijk energieadviseurs en vind de voordeligste aanbieder

De actuele kosten van een energielabel

De kosten van een definitief energielabel variëren tussen de €150,00 en €400,00. In de tabel die je hieronder ziet vind je de gemiddelde tarieven van een energielabel deskundige Waverveen. Direct een aanvraag doen? Klik hier om direct de (lokale) aanbieders te bekijken. Bekijk ook adviseurs in Vinkeveen, Mijdrecht, Loenersloot, Vreeland en Loenen aan de Vecht. De totale tarieven worden gecalculeerd a.d.h.v. verscheidene zaken.

 1. Het soort huis (twee-onder-een kap, hoekwoning, villa, vrijstaand, tussenwoning).
 2. De benodigde tijd die de bouwinspecteur nodig heeft.
 3. De kwaliteit van de basisinformatie (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie).
 4. De gekozen energiecoach en het bijbehorende tarief.
Categorie huisWoonoppervlakteTariefschatting
Appartement60 m2€ 172,00
Rijtjeswoning110 m2€ 220,00
Hoekwoning150 m2€ 290,00
Losse woning175 m2€ 362,00
Kostenoverzicht woninglabel Waverveen.

De beste energieadviseurs in Waverveen vergelijken

Makkelijk en voordelig dit definitief energielabel aanvragen? Om dit te realiseren ga jij snel op zoek naar een erkend deskundige energielabel Waverveen. Het platform om een adviseur te vinden is www.centraalregisterTechniek.nl. Je kunt vanuit hier doorklikken naar het QBISnl register. In het register vergelijk je erkend deskundige deskundigen (BRL9500). Om het proces in gang te zetten tref je in de tabel hieronder een aantal uitgelichte adviseurs waar je zonder gedoe een milieulabel kunt regelen zonder al te veel kosten.

Energieadvies Expertise Prijsindicatie Beoordeling Aanvragen
Energielabel Woning
Bedrijfspand
v.a. €349
beste keuze!

Je huis duurzamer maken in 4 stappen

Heb jij een label E, F of G woning, en wil jij besparen op de energiekosten door een betere energieprestatie? Met het doorvoeren van slimme energiebesparende maatregelen kan men praktisch elk huis verduurzamen tot een label A/B/C huis. Aan de basis staat altijd isoleren. Op die manier zorg je dat er geen warme (of koude) lucht kan ontsnappen. Pas als het huis goed geïsoleerd is ga je aan de slag met zelf energie opwekken met een warmtepomp of zonnepanelen. Je kunt hier ook meer vinden over B energielabel.

Noot: Op de website https://www.verbeteruwhuis.nl zie je – na het doorgeven van de gegevens van jouw woning – praktische verbeteropties voor een groen energielabel. Bekijk direct wat de mogelijkheden zijn.

De belangrijkste voordelen van een zuinig energielabel woning Waverveen

 • Een milieuvriendelijke woning en flink besparen op de energiekosten.
 • Een gezond binnenklimaat: geen tocht meer bij de ramen.
 • Een B- of A woning draagt bij aan een beter milieu.
 • Tot wel 20% hogere woningwaarde.
 • Mogelijk een duurzaamheidskorting bij je hypotheek.
 • Er gelden forse subsidies voor het verbouwen van een huis.
 • De energiecoach in Waverveen kan hier ook in adviseren.
EnergielabelBouwjaarAandachtspunten
Label A2009 – 2024Voornamelijk bijhouden / onderhouden van de systemen.
Label B1997 – 2004Een warmtepomp en/of zonnepanelen.
Label C1985 – 2004Zonnepanelen, na-isolatie en driedubbel glas.
Label D1971 – 1980Het isoleren van cv leidingen.
Label E1967 – 1977Isoleren, zonnepanelen en een nieuwe HR-ketel.
Label F1948 – 1970HR-ketel en isolatie.
Label Gt/m 1930Vloer- en spouwmuurisolatie en dubbelglas.

Eenvoudig het goedkoopste energielabel regelen?

Bekijk alle specialisten en regel het binnen een paar dagen

Woningisolatie

Isolatie is van onschatbare waarde voor een milieuvriendelijke woning. Door alle onderdelen van je huis goed te isoleren voorkom je dat gewonnen warmte weer kan ontsnappen. Zo bespaar je op de maandelijkse stookkosten en dat leidt tot een comfortabel leefklimaat. Welke onderdelen je als eerste moet isoleren ligt aan de huidige isolatiewaarden. Het bouwjaar van het huis is vaak een goede indicator hiervoor. Tip: vraag ook de vorige bewoners wat er eventueel gebeurd is. Een bouwtechnische keuring of thermografisch onderzoek met warmtescan laat zien waar isolatie zinvol is. In de lijst hieronder zoek je eenvoudig naar de mogelijke besparing bij een normale eengezinswoning met een normale hr combiketel.

Type isolatiePrijsGasbesparing (jaar)Energiebesparing
Dakisolatie€3800 – €50001050 m3€672
Vloerisolatie€1400 – €3100310 m3€198
Spouwmuurisolatie€1450 – €2100860 m3€550
HR++ glas€1750 – €2650475 m3€304
Onkosten en opbrengsten bij het isoleren van een gemiddelde woning.

Ventileren

Indien het huis al reeds correct geïsoleerd is, moet je er zorg voor dragen dat er gekeken wordt naar de opties voor frisse lucht. Ventilatie is van wezenlijk belang voor een comfortabel wooncomfort. Zuinig en slim ventileren wil zeggen een optimaal leefklimaat zonder veel energieverlies.

 • Zelfregelende roosters: wordt door winddruk nauwer of zelfs helemaal gesloten.
 • Lokale ventilatie-unit: voor de ventilatie van aparte ruimtes.
 • Balansventilatie met warmte-terugwin-unit: een systeem van mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is.
 • Ventilatiewarmtepomp in combinatie met HR-ketel: maakt gebruik van de warme ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming.

Gasgestookte CV-ketel vervangen

Een huis verwarmen kost in de meeste huizen veel gas. Dit gaat vaak nog met een gasgestookte HR-ketel. Je kunt kiezen voor een meer innovatieve verwarmingsbron die bijna geen of zelfs helemaal geen gas nodig heeft. Onderstaand kun je verschillende voorbeelden vinden.

 • Innovatieve hoogrendementsketel: is efficiënter en verbruikt veel minder gas.
 • Een hybride warmtepomp: een combinatie van je HR-ketel en een warmtepomp.
 • Een all-electric warmtepomp: met dit systeem heb je helemaal geen gas meer nodig.
 • Zonneboiler: gebruikt energie van de zon om warm tapwater te maken.
 • Infraroodpanelen: uitstekend geschikt om een ruimte plaatselijk te verwarmen.

Voordelen zonnepanelen

Op het moment dat je de verbeteropties voor jouw woning hebt geïmplementeerd kan je een inschatting maken van de benodigde hoeveelheid stroom. De totale stroom kan je zelf opwekken door een set met zonnepanelen te laten plaatsen. Ze hebben een lange levensduur (25- 30 jaar) en je hebt ze vaak binnen 7 jaar terugverdiend.

 • Zonnepanelen zetten zonlicht om in zonne-energie.
 • Een volledige set met 10 zonnepanelen is beschikbaar vanaf €5200 en heeft een verrassend korte terugverdientijd van gemiddeld 7,5 jaar.
 • De kWh stroom die je niet gebruikt kan je terugleveren aan de energieleverancier (salderen). Voor deze zonnestroom ontvang je hetzelfde tarief als waartegen je de energie afneemt.

energielabel-waverveen-3646

Informatie over zakelijke energielabels voor bedrijven

Elk kantoor heeft een energielabel nodig bij verhuur, verkoop en oplevering van een bedrijfsgebouw van minimaal 50m2. De noodzaak is in het leven geroepen voor utiliteitsgebouwen als kantoorruimtes, zwembaden, horeca, en openbare gebouwen zoals een stadion. Is het gebouw groter dan 100m2, en wordt minimaal 50% daarvan gebruikt als kantoor? In dat kader moet het gebouw begin 2023 de beschikking hebben over energielabel C of hoger. Bovendien moeten o.a. musea, banken en ziekenhuizen die actief zijn in openbare gebouwen met een oppervlakte van ten minste 250 m2 het energielabel actief en transparant delen, bijvoorbeeld bij de ingang. Je kunt hier ook meer lezen over G energielabel.

 • Bij verkoop, verhuur of oplevering van een kantoorgebouw is dit energielabel een dossierstuk.
 • Dit geldt voor vrijwel alle bedrijfspanden, overheidsgebouwen, winkels en horeca.
 • Voor schuren en garages geldt er op dit moment geen verplichting.
 • Bedrijfsgebouwen met vloeroppervlaktes van 100 m2 of meer (met minimaal 50% als kantoorfunctie) moeten wettelijk gezien vanaf 2023 verplicht milieulabel C hebben.
 • In grote publieke gebouwen van 250m2 of groter moet elke passant dit label kunnen bekijken bij de entree.

Vaak gestelde vragen (FAQ) over woninglabels

Wat is een energielabel?
Het energielabel maakt duidelijk hoe energiezuinig een woning is. Hoe energiezuiniger, hoe aantrekkelijker het woninglabel wordt. De zogenaamde energie-index loopt van energielabel A/B (maximaal milieuvriendelijk) en gaat door tot F of G (vervuilend).

Heeft elke woning een energielabel verplichting?
Ja, als je een gebouw in de verkoop of verhuur wil doen dan moet je kunnen aantonen wat het label is van jouw huis is. Het dient ook in de advertentie/website van de makelaar getoond te worden. Heb je geen geldig label, dan kan jij mogelijk een boete van €170 verwachten.

Hoe moet ik een label aanvragen?
Voor een erkend label moet je een officiële energiedeskundige in Waverveen thuis laten komen. Via het platform QBIS.nl kan je een energiespecialist zoeken. De vakman komt bij je thuis en berekent de energieprestatie van de woning. De deskundige maakt de berekening, bepaalt het label en zorgt dat deze wordt verwerkt in de EP-online database. De dossierstukken krijg je per mail en via Mijn Overheid kan jij het later ook weer opvragen (gemeente De Ronde Venen).

Welke factoren bepalen mijn energielabel?
Een inspecteur analyseert de leeftijd van de woning, het type gebouw, m2 woonruimte en andere aspecten als ramen en kozijnen, de mate van isolatie, type CV-ketel en ventilatiesysteem en de aanwezigheid van energiebesparende producten zoals een WTW, zonneboiler of zonnepanelen. D.m.v. van deze gegevens kan worden berekend hoeveel energie er wordt gebruikt voor de centrale verwarming van de woning en hoeveel stroom er zelf wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Uiteindelijk zal de definitieve labelletter verstrekt worden.

Wat betaal ik voor een energielabel?
De prijzen van je energielabel liggen tussen de €165,00 en €395,00. De verwachte prijs heeft te maken met de grootte van de woning, de hoeveelheid uren die de expert bezig is en de informatie die voorhanden is (tekeningen, facturen of gegevens van de CV-installatie). Een goedkoop energielabel aanvragen particulier Waverveen doe je door velerlei leveranciers te gaan vergelijken die werken binnen de provincie Utrecht.

Mijn energielabel opvragen, hoe doe ik dat?
Om dit in te zien surf je naar energielabel.nl van de overheid. Selecteer koop- of huurwoning en voer de postcode (3646) en het huisnummer in de betreffende velden in. Je krijgt nu meteen te zien welk label je hebt. Goed om te weten: is het een voorlopig energielabel? Dit is geen officiële status en kan je dus ook niet gebruiken bij een woningoverdracht. Je moet het voorlopige label veranderen in een definitieve status. Bekijk het direct online: energielabel huis Waverveen opvragen.

Plaats een reactie